Ris inneholder mye uorganisk arsen, som kan være uheldig for oss i store mengder. Arsen er et tungmetall som helt naturlig finnes i jorden og grunnvannet, men risplanten tar opp arsen ekstra effektivt gjennom rotsystemet og inneholder derfor mer enn mange andre matvarer. Her får du vite hva du kan gjøre for å begrense eksponeringen for arsen.
For høyt inntak av arsen over tid kan nemlig gi økt risiko for kreft. Husk at dette er snakk om høy eksponering over tid, og ikke et enkelt måltid med ris.
Unngå risdrikk og riskaker til barn
Mattilsynet har derfor en anbefaling der de fraråder risdrikk og riskaker til barn under 6 år fordi det inneholder mye arsen, og fordi barn er ekstra sårbare. Det er hovedsakelig snakk om å drikke risbasert «melk», som et alternativ til kumelk for eksempel. Det er kun disse to matvarene med ris de spesifikt advarer mot.
Små barn kan få i seg for mye uorganisk arsen på grunn av lav kroppsvekt, og fordi de spiser mer i forhold til kroppsvekten sin enn voksne. De får derfor en høyere eksponering for uorganisk arsen.
Mange kan servere riskaker som snacks eller mellommåltider til barna, men husk altså at barn under 6 år ikke skal ha dette, og at det kan være smart å begrense inntaket også til de større barna.
De har ingen andre konkret råd om hvor mye ris små barn eller voksne kan spise for å ikke få i seg for mye arsen, men de sier at det er lurt å spise variert og ikke spise ris hver dag.
Får vi i oss for mye arsen?
Det europeiske mattrygghetsorganet (EFSA) har tidligere uttalt at eksponeringen for uorganisk arsen bør reduseres. Det var noe av bakgrunnen for at Mattilsynet ba Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å vurdere inntaket av uorganisk arsen i den norske befolkningen. Denne vurderingen ble publisert i 2016 og der konkluderer de med at voksne nordmenn ikke har et kosthold som gjør at de står i fare for å få i seg mer uorganisk arsen enn andre europeere.
EU har bestemmelser for hvor mye uorganisk arsen det kan være i ris og risprodukter. Dette regelverket gjennomføres nå også i Norge. Ris som skal brukes i produkter ment for barn har også ekstra strenge krav.
Må jeg slutte å servere ris til barna mine?
Nei, ris kan fortsatt inngå som en del av et variert kosthold, men det er lurt å ha en bevissthet rundt inntaket og varierer mellom andre typer tilbehør. Byggryn, speltperler og quinoa kan være gode alternativer.
Dette kan du gjøre
De som har et høyt inntak av de næringsmidlene med det høyeste innholdet av uorganisk arsen kan stå i fare for å få i seg for mengder som gir en økt helserisiko. Ved å variere mellom ulike typer matvarer og produkter, vil du kunne unngå å få for mye av uønskede stoffer fra ett eller noen få produkter med høyt innhold. Ris inneholder altså mest arsen, men vi kan også få i oss arsen fra melk, brød, fisk og via drikkevannet vårt. Det er nesten helt umulig å unngå det helt.
Tips når du skal tilberede ris
Disse tipsene vil redusere nivåene av arsen:
- Bløtlegge risen i vann i en time før du skal koke den
- Skyll risen godt etter bløtlegging, og før du koker den
- Bruk ekstra mye vann når du koker risen, og hell av overskuddssvannet før servering
- Veksle mellom hvit og fullkornsris. Det finnes nemlig mindre arsen i hvit, polert ris fordi mesteparten sitter i skallet. Selv om fullkornsrisen inneholder mer fiber som er nyttig, inneholder den altså også mer arsen.
Det er ingen forskjell mellom økologisk og konvensjonell ris her, begge deler inneholder arsen. Vi anbefaler likevel å velge økologiske råvarer til de minste, og du kan lese mer om hvorfor her.
Vær ekstra oppmerksom til barn
Noen forskere er bekymret for andre risprodukter til barn, for eksempel babygrøt laget av ris. Siden det finnes såpass mange andre, mer næringsrike kornslag som ikke har det samme høye innholdet av tungmetaller anbefaler vi deg å velge noe annet er grøt av ris til spedbarn.
Her finner du oppskrift på jernrik grøt til barna.
Kilder
https://vkm.no/tema/hvaeruorganiskarsen.4.403d220a161cf1a9653a02ae.html
https://vkm.no/risikovurderinger/allavurderinger/vurderingavuorganiskarseninorskkosthold.4.773639b215c8657f2a497396.html
https://forskning.no/mat-og-helse/hvor-skadelig-er-arsen-i-ris/358270
https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/kan-sma-barn-fa-i-seg-for-mye-arsen-av-a-spise-ris
https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/mattilsynet_anbefaler_ikke_riskaker_til_smaa_barn.22454
https://www.matportalen.no/verktoy/tilsynsresultater/lite_miljogifter_i_ris_og_risprodukter