Her skal du få en deilig oppskrift på Shepards pai, og våre tre tips til god stemning og barn som har lyst til å sitte til bords og spise maten. For det er jammen ikke alltid så enkelt. Enten er de små og har akkurat lært seg å gå opp og ned fra stolen selv, ellers så har de blitt eldre og er uinteressert i å sitte sammen med oss voksne.
Oppskriften passer fra 12 måneder fordi vi har tilsatt selleristang, som inneholder mye nitrat og dermed skal begrenses til de minste barna under 12 måneder
Kanskje dette kan hjelpe:
- Vær tilstede både fysisk og mentalt, legg vekk mobilen og andre skjermer under måltidene
- Fokuser på god stemning rundt bordet, snakk om dagen og alt det hyggelige dere har opplevd
- Oppmuntre til å smake på maten, men tving aldri
Oppskrift shepards pai
Passer fra 12 måneder
Gir en stor form, med mat til 2 voksne og 2 barn
Allergener: ingen
Ingredienser shepards pai
5-6 søtpoteter (ca 1300 gram)
1 selleristang
2 sjalottløk
2 store gulrøtter
5 fedd hvitløk
2 ss tørket koriander
4 kvister rosmarin
1 ts gurkemeiepulver
1/2 ts ingefærpulver
500 gram sopp
4-5 stk soltørkede tomater
1 dl vann
2 ts tomatpuré
1 boks linser (380g) og 1 boks kikerter (380g) eller 1 pakke kjøttdeig
Sånn gjør du
Sett ovnen på 175 grader. Skrell og del søtpotetene i terninger. Ha bitene i en ildfast form sammen med litt olivenolje og stek i 30-45 minutter, stikk en gaffel i søtpotetbitene og sjekk om de er møre.
Finhakk stangselleri, løk, gulrot og hvitløk. Finn frem en kjele eller en dyp stekepanne. Stek blandingen i ca 10 minutter på medium varme sammen med koriander, rosmarin, gurkemeie og ingefær.
Hakk sopp og soltørket tomat i små biter og ha i kjelen/stekepannen sammen med vann, tomatpuré, linser og kikerter eller kjøttdeig.
Ta ut de ovnsbakte søtpotetene og mos med en potetmoser.
Finn frem en ildfast form og ha i fyllet. Sett i ovnen i 10 minutter. Server med cashewost og salat.
Oppskrift cashewost
Passer fra 12 måneder
Gir en skål til et middagsmåltid
Allergener: nøtter
Ingredienser cashewost
3 dl cashewnøtter (bløtlegges i minimum 2 timer)
2 ss sitronsaft
1/2 ts hvitløkspulver
1 ss tamari (soyasaus)
4 ss vann
1 klype salt
Slik gjør du
Ha cashewnøttene i et desilitermål og fyll opp med vann. Bløtlegg i minimum 2 timer. Hell av vannet og ha cashewnøttene i en kjøkkenmaskin. Kjør nøttene i noen sekunder og skrap ned fra kantene. Tilsett sitronsaft, tamari, hvitløkspulver, vann og 1 klype salt. Kjør til konsistensen er kremete. Husk å skrape ned fra kantene om det fester seg.
Ingredienser salat
1 agurk
1 boks cherrytomat
1 avokado
1 ss hvitvinseddik
Olivenolje
Sånn gjør du
Del agurk, cherrytomater og avokado i grove biter. Ha hvitvinseddik og olivenolje over.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg oss daglig på Instagram her.