Matglede – hva er det og hvordan får man det? Her får du vite hvordan du kan spre matglede hos barna
Matglede kan være duften av nystekt brød, stemningen rundt matbordet når hele familien samles, lukten av favorittretten din, det å lage mat sammen, smake på maten mens den lages. Matglede er ikke en ting og har ikke et fasitsvar, men det som er matglede for deg blir mest sannsynlig også matglede for dine barn. Du viderefører dine vaner, som foreldre deler vi vår matglede med barna.
La barna være med
Barn kan være med på matlagingen fra de er små babyer hvis du bruker en bæresele. Ta med en barnestol og la barnet være med på matlagingen når babyen kan sitte selv. Etter hvert som barnet blir større kan du gi barnet en krakk og få hjelpe til med matlagingen ved å krydre og ha i ingredienser. Gi barnet smaksprøver av det du lager. Tilpass deltagelsen til barnets alder. Ta med barna på handletur. Vis hvor maten kommer fra, plukk blåbær eller bær fra hagen. Plant urter og enkle grønnsaker i kasser i hagen, det er veldig enkelt og gøy for barna.
Du er et forbilde
Din oppførsel og ditt forhold til mat vil i stor grad påvirke hva slags forhold dine barn får til mat og matglede. Barn lærer av det vi gjør, derfor bør vi som foreldre hele tiden jobbe med oss selv for at å være et godt forbilde. Handlingene våre bør stemme overens med det vi sier, vis barnet at grønnsaker smaker godt gjennom handling fremfor ord.
Snakk positivt om mat
Vi har alle matvarer vi ikke liker, men det betyr ikke at barna ikke kommer til å like det. La barna gjøre sine egne erfaringer og gjøre seg opp sine egne meninger. Snakk alltid om mat som noe positivt, husk at også små gryter har ører! Vår oppførsel og meninger rundt mat påvirker barna våre.
Foto: Astrid Weller
God stemning rundt bordet
Spis sammen! Legg vekk telefoner og skru av skjermer. God stemning rundt matbordet er viktig for at barnet skal oppleve mat og måltidet som noe positivt. Oppmuntre til å smake, men respekterer om barnet ikke vil ha. Hvis barnet ikke vil ha mat, legg litt mat på tallerken og si vær så god. Snakk om noe hyggelig rundt matbordet, fortell at det er greit om barnet ikke vil ha mat. Si at det allikevel er koselig at dere sitter sammen og snakk om noe annet som er hyggelig.
Selv om barnet ikke liker en matvare i dag så kan det være at barnet vil spise den matvaren dagen etter. Hva barnet vil spise går opp og ned og forandrer seg fra dag til dag. Vær positiv, det er ikke farlig om barnet lar vær å spise det du har laget, friske barn sulter seg ikke.
Cashewkuler finner du oppskrift på her
Nydelig gelegodteri finner du her.
Avokadokake finner du oppskrift på her.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.