Du har sikkert også kjent på det? Stressende morgenen og hektiske ettermiddager. Stresset som tar deg og kreativiteten som uteblir når matpakken skal smøres på 5 minutter.
Hva skal vi ha til middag? Det evige spørsmålet.
Småbarnslivet er hektisk og det kan føles ut som om det alltid er noen som trenger din oppmerksomhet eller hjelp. Vi har vært der selv, og har laget oss noen rutiner som vi skal dele med deg, og som også kan hjelpe deg på travle dager.
Handle 1 – 3 dager i uken, og ikke fler
Mange går i butikken hver dag, og det er unødvendig bruk av tid og blir gjerne også dyrere enn man hadde tenkt. Det kan være lurt å handle på nett eller handle på et tidspunkt hvor det er roligere i butikken hvis du har mulighet til det. Det kan også være lurt å legge til rette for handling uten barna, det er definitivt ofte mer effektivt. Ettermiddagene er gjerne hektisk nok allerede og det å ha med slitne barn i butikken på ettermiddagen er ofte å be om bråk. En kamp om sjokolade er gjerne det siste du trenger når du er sliten etter jobb og prøver med å finne på noe å lage til middag.
Planlegg middager for 3 – 5 dager fremover
Sett av litt tid hver søndag og skriv ned hva dere skal ha til middag. Sjekk fryser, kjøleskap og tørrvarer for å skaffe oversikt over hva dere har og lag gjerne retter hvor du bruker flere av de samme ingrediensene. Det er både økonomisk og bærekraftig. Hvis du har større barn kan du la de være med på planleggingen og bestemme en eller flere av ukens retter.
Matprepp
Sett av en time eller to i uken til til å skrelle og skjære opp grønnsaker, bake brød, koke egg eller lage matmuffins. Sett det klart i kjøleskapet eller frys det ned. Prioriter det dere spiser mest av.
Her får du noen konkrete tips til hvordan du kan matpreppe hjemme:
- Skrell og del 1 kg gulrøtter av gangen. Oppbevar i en tett boks i kjøleskapet. Hvis de blir tørre kan du putte de i iskladt vann i noen minutter. Disse er pefekte å gi til barna før middag, ha i matpakken og ikke minst ha i selve middagsmåltidet.
- Kjøp ferdig kuttet løk til bruk i middagen! Så mye tid (og tårer ;)) man sparer på det!
- Bak to brød av gangen. Skjær i skiver og frys ned. Varm i brødristern før servering. Da har du alltid brød hjemme.
- Kok egg og oppbevar i kjøleskapet. Perfekt mat til frokost, i matpakka eller å spise før trening eller fritidsaktiviteter. Kokte egg holder seg noen dager i kjøleskapet.
- Lag en stor porsjon med smoothie og fordel i smoothieposer. Disse kan du fryse og putte i barnas matboks. Da tiner de til lunsjen!
- Lag en stor prosjon med granola som hele familien kan spise. Yoghurt og granola er en enkel men sikker vinner både til frokost og kvelds hos oss.
- Lag opp sunnere matmuffins, lapper eller vafler som du også kan putte i matboksen eller servere til kveldsmat. Flere av disse kan også fryses. Genialt å ha tilgjengelig.
Ved å sette av litt tid til planlegging og matprepp opplever vi at hverdagen med sultne barn går litt enklere. Hva er ditt beste tips for å få til matlaging i hverdagen? Del det gjerne med oss!
PS: lager du matpakker til barnehagebarn, skolebarn eller deg selv? I vår splitter nye matpakkebok finner du inspirasjon til hele familiens matpakker!
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.