Produktserie av spiret spelt
Økologisk spiret spelt utviklet av Bare Bra Barnemat i samarbeid med Malteriet
Spiring er en bløtleggingsprosess, som ikke bare er viktig for de minste. Det kan være viktig for deg med mageproblemer, og for at kroppen skal klare å ta opp mest mulig næring fra kornet. Å bruke spiret korn gjør at du slipper å bløtlegge melet før du bruker det i maten du serverer barnet ditt. Du kan bruke det rett i brød, lapper eller grøt.
Hele bløtleggingsprosessen er allerede gjort for deg, og det er den enkleste veien for deg som vil bruke korn daglig, uten å bruke tid på bløt-
legging. Du har alltid næringsrikt mel tilgjengelig, enten du vil lage grøt, brød, lapper, pannekaker, vafler eller kake.
Fra jord til bord
Vi i Bare Bra Barnemat har jobbet i flere år med å få til spiret mel.
Dette startet på favorittkafeen min, Soho i 2019. Jeg kom i snakk med en mann som satt ved siden av meg. Vi pratet om hvor viktig det er med bra mat, og han var som meg, spesielt opptatt av næringsrik barnemat. Vi snakket om brød og at barn spiser mye brød, og hva som kan gjøres for å gi barn bedre brødmat.
Vi ble bedre kjent og etter hvert også samboere. Vi jobbet fra 2019 til 2022 med å få til spiret næringsrik og økologisk korn produsert i Norge.
Etter en god stund, med mye prøving og feiling fant vi endelig noen som kunne spire korn for oss. Kjersti og Halfdan driver Malteriet på gården sin utenfor Kongsberg. De spirer kornet, en prosess som tar flere dager, før vi henter kornet og kjører det videre til Hurum Mølle.
Etter at kornet har vært innom mølla som maler kornet til mel, pakker vi i Bare Bra Barnemat melet og sender ut til deg som vil lage næringsrikt brød, grøt og annen bakst til barna dine. Vi er så glade for at det er så mange som har fått øynene opp for å spise spiret korn!
Pastaen vår "spirepasta" produseres av Vidaråsen, et bofellesskap for personer med funksjonsnedsettelse.
Den Gode Baker i Stokke baker sjokokjeks, boller, spiret rundbrød, pizzabunn, brød for oss, og vi leverer produkter med spiret mel til Lekeland Drammen, Foldvik Familiepark, Røtter butikkene i Oslo og Life Majorstuen i tillegg til butikken vår Bare Godt i Drammen.
Korn er en viktig del av kostholdet vårt
Barn spiser mye brød og det utgjør en stor andel av det totale kostholdet. En landsomfattende undersøkelse av kostholdet til spedbarn og små barn (spedkost 3) viser at:
De aller fleste norske ettåringer får brød (98%), og det gjennomsnittlige inntaket hos
2 åringer er tre skiver daglig.
Brød går ikke under det strenge regelverket som barnemat omfattes av og det er derfor opp til produsenten og ta ansvar for kvaliteten på egne produkter. Det er dyrere å lage ordentlig næringsrikt brød uten tilsetningsstoffer og sprøytemiddelrester, derfor tar industrien snarveier som gjør at de tjener mer penger på bekostning av kvalitet og barns helse. Dette vil vi gjøre noe med, derfor har vi laget produkter basert på spiret korn.
Hvorfor spire korn
Økologisk
Regelverket for barnemat er strengt, og det er spesielle maksimumsgrenser for rester av sprøytemidler som er tillatt i barnemat.
Men barn spiser ikke bare barnemat, de spiser også brød, pålegg og yoghurt rettet mot barn som ikke faller under det samme lovverket.
Små kropper er ekstra utsatt for påvirkningen fra sprøytemiddelrester. Ved å velge økologisk får ikke barna i seg unødvendige sprøytemiddelrester i den fasen av livet hvor både hjernen og kroppen utvikler seg raskest. Vi lager kun økologiske produkter.
Spelt fremfor hvete
I forhold til hvete og rug inneholder spelt lite fruktaner, som er ufordøyelige karbohydrater.
Fruktaner kan gi ubehag og fordøyelsesproblemer. For fordøyelsen til de minste bør dere velge et surdeig- eller langtidshevet brød av spelt.
Det er ikke bare de minste som trenger et magevennlig brød, mange vokse sliter også med magen. Dette er et magevennlig brød for små og store.
Spiret mel
Det er flere fordeler med å spire kornet. Under spiring skjer det biokjemiske prosesser som påvirker fordøyeligheten, tilgjengeligheten på næringsstoffene, smaken og konsistensen.
Et frø som er i ferd med å spire er spesielt næringsrikt fordi det er proppfullt av alt det som er nødvendig for å skape liv i en ny plante.
VÅR PRODUKTSERIE
Spirepasta
Laget av norsk økologisk spelt. Finnes som "halvgrov pasta" som er basert på spiret bakemiks og som "grov pasta" som er basert på spiret brødmiks. Siden kornet er spiret har pastaen veldig kort koketid; kun 2 minutter og er perfekt i en travel småbarnshverdag.
Spiret brød- og bakemiks
Brødmiks og bakemiks er laget av norsk økologisk spelt. Brødmiks er 100% grovt finmalt. Bakemiks er halvgrovt hvor 2/3 er siktet spelt.
Brødmiks: Passer til grovere bakst som for eksempel brød, rundstykker, lapper, vafler, pizzabunn.
Bakemiks: Passer til finere bakst som for eksempel boller, muffins, vafler, brød, rundstykker, lapper, pizzabunn, paibunn.
Spiret grøtmel av spelt (100% spiret)
Laget av norsk økologisk spelt og tilsatt litt ceylon kanel. Inneholder 100% spiret sammalt speltmel. Dette egner seg derfor ikke til baking, men til å lage grøt av.
Flere produkter i produktserien laget på spiret mel er sjokonøtt, sjokokjeks (melkefri), sjokoladeboller, spiret rundbrød, langtidshevet brød, pizzabunn, minipizza og vaffelrøre. Alt produsert av Den Gode Baker i Stokke. Klikk her for nettbutikken.
Godt og saftig
"Bakte brød med brødmiksen i dag, med gjær, ble VELDIG godt og saftig med sprø skorpe. Gleder meg til lillegutt kan smake.
Julie
Mamma til Noah
For et godt brød
Herlighet for ett godt brød det ble. Skikkelig saftig og godt. Trur eg må kjøpe mer meir mel når det kommer
Iselin
Mamma i Barnematfabrikken
Hele familien likte det
Veldig godt brød, hele familien likte det. Og de er "kresne" på brød. Prøvd andre brødblandinger som jeg har endt opp med å spise alene.
Tine
Mamma i Barnematfabrikken
Hva du bør se etter i et godt kjøpebrød...
Barn spiser mye brød i barnehagen og hjemme og det utgjør derfor en stor del av det totale matinntaket hos norske barn. Uansett om du velger å bake selv eller kjøpe ferdig:
finn et næringsrikt mel eller brød fordi det utgjør såpass stor del av matinntaket hos barn og påvirker derfor helsen i stor grad
Hvis du kjøper brød er det noen ting du kan se etter for å kvalitetssikre brødet:
Økologisk
Velg et økologisk brød for å unngå sprøytemiddelrester.
Små barn er ekstra sårbare for sprøytemidler, begrens så godt det lar seg gjøre.
Tilsatt hvetegluten
Noen brød blir tilsatt sirup for å virke grovere, andre hvetegluten for at brødet skal bli mykere og luftigere. Mye av dette er matsminke for at vi skal kjøpe og spise mer. Finn et brød uten tilsatt gluten og sirup.
Tilsetning - E471
Et tilsetningsstoff du kan være oppmerksom på og som brukes en del i brød og bakst er E471, som har vist seg kan skape tarminflammasjon. Styr unna dette til produsentene tar grep og regelverket endres.
Se hva du betaler for
Se på ingredienslisten - det det står mest av står først og deretter kommer ingrediensene i synkende rekkefølge. Ofte står hvetemel som en av de første ingrediensene, det er rimeligst og kan skape unødig magetrøbbel for mange.
Enkelt å fordøye for små mager
Brød kan være vanskelig å fordøye for små mager. Fordi vi spiser mye korn i Norge, er det viktig å passe på at korn maten vi gir barna våre gjennom brød og grøt er næringsrik og av god kvalitet. Utfordringen med industribakte brød er at de sjelden får den kjærligheten de trenger.
For industrien skal det gå raskt og de tilsetter ofte større mengder gjær og gluten så brødene skal bli luftige og attraktive å kjøpe. De tilsettes også tilsetningsstoffer så brødet skal vare lenge istedenfor å lage brødet på gammel måte, så det holder seg lenger uten tilsetningsstoffer.
Tid er penger og det er vel den eneste grunnen for at det tilsettes gluten, mye gjær og tilsetningsstoffer i moderne industribakte brød. Det har ingenting med helse å gjøre. Det er dessverre sjelden jeg finner et økologisk, magevennlig og godt brød på butikken, derfor ønsket vi å lage et selv.
Dette er også grunnen for at vi har produsert vårt eget brød sammen med Den Gode Baker, fordi vi mener barn fortjener bedre brød, og det finnes for lite gode brød tilgjengelig på markedet.
Næringsinnhold
Spiret brødmiks
Ingredienser: 100% økologisk speltmel (⅓ spiret speltmel)
Næringsinnhold pr 100 gram: Energi 1527kJ/365kcal. Fett 2,95g, hvorav mettet fett 0,59g, karbohydrat 69,5g, hvorav sukkerarter 1,36g, protein 13,9g.
Allergener: gluten
Spørsmål og svar
Om Bakeprosessen
Ferskt mel har høyere fuktighet enn gammelt mel, og i tillegg vil spiringen bidra med mer fuktighet til brødet. Derfor kan et brød med spiret mel oppleves mer fuktig enn et «vanlig» brød. Men det skal ikke være deigete.
Sjekk med et steketermometer eller en tynn trepinne før du tar brødet ut av ovnen. Dersom du får deig som sitter fast på pinnen kan du steke det litt lengre.
Hvis du opplever at brødet blir for deigete kan du ta skivene i brødristeren og justere neste gang du baker brød.
Hold igjen en desiliter vann neste gang du baker, da blir brødet mindre fuktig.
Du kan legge et fuktig klede over brødet de siste 10 minuttene av steketiden for å gjøre skorpen mindre hard.
Om spiret mel
Næringsinnhold pr 100 gram: Energi 1527kJ/365kcal. Fett 2,95g, hvorav mettet fett 0,59g, karbohydrat 69,5g, hvorav sukkerarter 1,36g, protein 13,9g.
Det koster mer å lage. Først skal kornet spires i ca 3 dager og tørkes hos bonden, så henter vi det og kjører til Mølla som skal male kornet til mel. Deretter frakter vi det ferskmalte melet ut til deg som spiret brødmiks, eller til Den Gode Baker, som baker langtidshevet brød med masse kjærlighet. Vi henter pakket brød og kjører esker med næringsrikt brød ut til dere.
"Vi bruker den tiden det tar, stresser aldri deigen, steker helt ferdig og pakker når temperaturen er den rette. Brødene ser kanskje ikke alltid perfekte ut, men når maten er klar er vi stolte av å kunne tilby noe vi mer enn gjerne spiser selv."
- Kim, Den Gode Baker
Tips til bakingen
Ovner kan være forskjellige, og temperaturen kan fordele seg ulikt i ovnen. Pass på at du steker på varmluft, da får du best resultat. Vent med å skjære i brødet til det er helt avkjølt. Du kan også bruke et steketermometer, brødet er ferdig når kjernetemperaturen er minst 97 grader.
Hvis du baker med surdeig, pass på at starteren er potent før du baker med den. Ta gjerne flytetesten: ta en skje surdeig og legg i et glass med lunkent vann. Dersom deigklumpen flyter er det god nok futt i starteren til å bruke den i brød.
Bruk brødrister på svak varme, eller bruk et steketermometer og stek brødet videre på samme varme.
Hvis du bruker kjøkkenmaskin må du huske å bruke kaldt eller romtemperert vann, (ikke for varmt) siden dette kan påvirke gjæren. Ca 25 grader er passe. Det trenger altså ikke å være kroppstemperatur. En tommelfingerregel er at jo lenger det skal heve, jo kaldere kan vannet være. Spelt bør helst eltes for hånd så vær forsiktig når du bruker kjøkkenmaskin.
Bare Bra Barnemat 2023