Nå som du har laget din helt egne surdeigsstarter, trenger den litt regelmessig stell og pleie for å holde seg i live. Her skal vi gi deg tips til hvordan du skal oppbevare den, mate den og forberede den før du skal bake med den igjen!
Surdeigsstarteren er levende, og det er et lite prosjekt å holde den i live. Hvor potent den er påvirkes blant annet av hvor mye og hvor ofte den har fått mat, temperatur og tilgang på luft.
Oppbevaring av surdeigsstarter
Du bør oppbevare starteren i et rent glass. Unngå å ha deigrester på glassveggene. Det trenger ikke å være helt tett fordi gjærsoppene i surdeigen trenger litt luft for å overleve.
Hvis du baker 2 – 3 dager i uken kan starteren stå på kjøkkenbenken, men hvis du baker en gang i uken eller sjeldnere anbefaler vi å oppbevare starteren i kjøleskap. Da bør du mate den ca en gang i uka for at den skal beholde futten. Hvis du oppbevarer den på kjøkkenbenken, der temperaturen er varmere skjer fermenteringen raskere og den må mates oftere for å ikke bli for sur.
Det er lurt å kombinere brødbaking og/eller pannekakelaging med mating av surdeigsstarter. Hvis ikke blir det fort mye surdeigsstarter som du ikke får brukt til noe.
Hva om jeg skal reise bort?
Den tåler noen uker i kjøleskapet, men da bør du sørge for at du mater den opp med mel og vann først. Bruk en del mel og en del vann. La den stå ute i romtemperatur i 4 – 12 timer før du setter den i kjøleskapet. Ha den over på et nytt, rent glass.
PS: Det er lurt å merke den med dato så vet du når du sist matet den.
Hva om jeg glemmer den?
Hvis det innimellom går lengre tid mellom hver baking er det ikke sikkert du trenger å kaste den eller starte helt på nytt, men den trenger nok et lite spa-opphold med litt ekstra mat og pleie før den sprudler igjen. Det betyr at du kanskje må mate den 2 – 3 ganger før den er potent nok til å bakes med. Bruk en del mel og en del vann når du mater og la den stå på kjøkkenbenken i romtemperatur.
Hva om jeg får et lag med væske på starteren min?
Om starteren har stått lenge i kjøleskap, har stått for varmt eller har fått litt dårlig pleie, kan du oppleve at det legger seg et lag med væske på toppen. Det kan være mørk væske som kan være et tegn på for kald lagring, eller klar væske som kan indikere at kulturen har stått for varmt og blitt for sur. Surdeig er en balansegang!
Du kan prøve å redde starteren ved å helle av vannet. Ta deretter av 2 ss starter og mate den på nytt et par ganger med en del mel og en halv til en del vann. La den stå på kjøkkenbenken mellom matingene.
Her finner du fermenteringsekspert Gry Hammer sine beste tips til hvordan du kan redde surdeigsstarteren din hvis den endrer karakter.
Mating av surdeigsstarter før du skal bake med den
Morgen:
Ta starteren ut av kjøleskapet. Mat den med 1 dl mel og 0,5-1 dl vann, alt etter hvor fast den er. Starteren skal ikke være rennende, heller ikke fast som en deig. Bruk fortrinnsvis samme type mel hver gang, og ikke altfor grovmalt mel – det blir fort for tungt.
Omtrent slik kan den se ut:
Dra deigrestene ned fra siden og la starteren stå på benken under et klede. Nå skal du la surdeigsstarteren bli sprudlende og potent. Det skjer ved at bakteriene i starteren spiser melet du nettopp har fylt på. Da dannes det gassbobler som gjør at deigen blir sprudlende og at den øker i størrelse.
Tips: Du kan gjerne la den stå på et glass. Da kan du sette på en strikk rundt glasset, og se helt tydelig at deigen øker i størrelse. Når den har doblet seg er den klar til å bakes med. Hvis du har den i en bolle varierer de hvor lang tid den trenger, men et sted mellom 6 – 12 timer. Det er vanskelig å si helt eksakt, så se heller etter tegn på bobler og liv enn akkurat klokken.
Slik baker du brød med surdeigsstarteren
Nå trenger du kun 2-3 ss av starteren du har matet. Ha det i en bolle og bland med det du skal lage brød av. Du finner helt konkrete oppskrifter på surdeigsbrød her og her.
Ha resten av surdeigsstarteren i et nytt rent glass med tett lokk og sett i kjøleskapet til neste gang. Du kan også bruke 3 – 4 ss av starteren til å lage surdeigspannekaker. Oppskrift på det finner du her.
Lykke til!