Surdeigsbrød av spelt er veldig godt og enkelt å lage når du har fått tak i en surdeigsstarter. Har du lyst til å prøve surdeigsbakst, men mangler starter? Da kan du lage din helt egen med våre superenkle surdeigsstarter-oppskrift som du finner her.
En av fordelene med å bake med surdeig er at bakteriene i surdeigen hjelper til å bryte ned antinæringsstoffer som finnes naturlig i kornet. Denne prosessen gjør vitaminer og mineraler i kornet (blant annet jern) blir lettere for kroppen å ta opp enn om kornet ikke behandles på denne måten. I tillegg vil bakteriene starte nedbrytningen av både stivelse og proteiner og slik sett gjøre kornet, eller brødet lettere for oss å fordøye fordi de har gjort litt av jobben på forhånd.
Visste du at sesamfrø (fortrinnsvis de med skall) er en god kilde til jern? Dette brødet vil derfor bidra med litt ekstra jern som er viktig til de minste. Brødet passer fint til de minste barna, helt fram 6 mnd.
Oppskrift
Passer fra 6 mnd
Gir 2 brød
Allergener: gluten, sesamfrø
Ingredienser
- 2 ss surdeigsstarter
- 8 dl vann
- 1/2 dl sesamfrø m/skall
- ca 700 g siktet speltmel
- ca 300 g grovmalt speltmel
Slik gjør du
Dag 1
Morgen/formiddag:
Det første vi trenger er en potent og boblende surdeigsstarter: så mat surdeigsstarteren din med 100 g mel og 1 dl vann. La dette stå i romtemperatur under løst lokk/beeswrap til det har dobelt seg i størrelse, vanligvis mellom 4 – 12 timer. Sett gjerne en strikk utenpå glasset så der du hvor mye den har hevet seg.
Når surdeigsstarteren har doblet seg i størrelse noen timer senere:
Ta 2 ss av surdeigsstarteren i en bakebolle og sett resten av surdeigsstarteren i kjøleskap eller på kjøkkenbenken (der hvor du pleier å oppbevare den).
Ha 8 dl vann i starteren, rør litt. Ha i sesamfrø og mel og bland til deigen er jevn og smidig .
Dekk bakebollen med beeswrap/pose eller lokk og sett den et lunt sted for natten. Det skal heve i ca 10 – 12 timer. Hvis den kommer til å bli stående lenger enn dette før du har anledning til å steke brødene er det lurt å sette det til heving i kjøleskapet – hvis ikke kan du få veldig syrlige brød.
Dag 2:
Kle to brødformer med bakepapir og hell deigen i formene. Deigen har blitt ganske flytende i løpet av natten, dette er helt normalt. Stek på varmluft, midt i ovnen, 175 grader og stek i ca 1 time.
Avkjøl brødene på rist og vent med å skjære brødene til de er helt avkjølt.
Her finner du en oppskrift på surdeigsbrød med gresskarkjerner og chiafrø.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.