Legg igjen en kommentar:
46 kommentarer
Hei.
Skal prøve meg på surdeigsstarteren, og lurer på om det er riktig å bruke sammalt speltmel grovmalt? Takk for oppskrift;)
Hilsen ane
Hvor lenge holder starteren seg i kjøleskapet etter den er ferdig? Skal man tilsette mer underveis?
SvareHei! Må man bruke samme mel type hele tiden i surdeigsstarteren? Eller kan man variere «maten» til surdeigen:p
SvareHei! Jeg misforsto litt og tenkte at jeg startet på morgenen og matet starteren etter 12 timer for deretter å vente et helt døgn.. Ser nå at jeg skulle matet igjen på morgenen (etter 24 timer fra starten av). Går det greit eller bør jeg starte på nytt?
Martine:)
Hei! Jeg misforsto og matet starten først morgen, deretter kveld og ventet i 24 timer fra kvelden. Ser jeg skulle matet på morgenen igjen (innenfor første døgn). Bør jeg starte på nytt?
SvareHei, du skrev at man bør mate starteren en gang i uka etter den er satt i kjøleskapet. Lurte på om man må vente en uke, eller om man kan ta den ut etter f.eks tre dager? Og da mate den, la den stå på benken i 12 timer, og så sette inn igjen det man ikke skal bruke av starteren.
SvareMåtte lage en starter til, siden min døde i kjøleskapet. Jeg lurte på en ting til; Gjør det noe at det blir fukt på innsiden av plastikken som man har over bollen når man lager starter, eller bør man skifte plastikk når det skjer?
SvareHei! I morges, etter 2,5 døgn klarte jeg å sette starteren i kjøleskapet (uten å mate den). Må jeg begynne på nytt da? Eller hva kan jeg gjøre?
I går kveld, etter 2 døgn, var det forøvrig skikkelig liv i starteren. Lokket på boksen spratt av flere ganger! Var den egentlig ferdig da?
Heisann! Om den bobler og har det bra så er det helt topp. Da er det bare å mate videre når den trenger det og bruke den til bakst
Hei! Bare så jeg har forstått det riktig: starteren skal mates først etter 12 timer. Når det så står at man skal mate etter 24 timer, er det da fra starten av? Altså at man mater 12 timer etter forrige mating?
Hei
Jeg har aldri prøvd meg på surdeig før, men er nå på dag 3 av din surdeigsstarter. I den forbindelse lurer jeg på om det er normalt at den lukter rart? Altså ganske surt?;)
Takk!
Hei. Jeg er litt i ammetåka og matet den ikke før det hadde gått 24 timer, istedenfor 12 den første gangen. Må jeg begynne på nytt??
SvareHeisann! Neida bare prøv å mate, se om den kommer seg
Hei!
Surdeigen (den er no klar til å settes i kjøleskapet), som er til overs etter eg har satt i kjøleskapet, det som du anbefalar å lage pannekakar av. Kan eg ikkje bruke det som surdeigstartar til brød ? Eller må eg mate den ut ein gang til før eg kan gjere det ?
Jeg prøvde meg på denne, men surdeigstarteren begynte å lukte oppkast! Det kan da ikke være riktig? Hva har gått galt?
SvarePrøv å mate den opp igjen hvis den lukter litt funky
Hei!
Jeg ser at andre nettsider gjerne bruker rosinvann til sin surdeigstarter. Er det ikke nødvendig å gi den noe sukker for å få igang prosessen?
Om man har glemt å «mate» starteren på 16 timer, er starteren ødelagt da?
SvareHei! Ny til surdeig og syns det er litt mykje å halde styr på endå. Lurte først og fremst på om ein kan bruke starteren direkte frå kjøleskapet? Eller burde den ha blitt mata og stått ute i 12 timar før ein bruka den i deigen? På forhånd takk for svar
jeg har brukt spelt av sammalt fint og det har gått fint
Syns det går alt for mye mel om en skal mate hver dag. Mulig å halvere oppskriften og få samme resultat? Og sette i kjøleskap og mate skjeldnere? Baker sjeldent
SvareJa det skjønner jeg Når den er i gang er det bare å mate den sjeldnere ved å ha den i kjøleskap. Mates en gang i uken hvis du har den i kjøleskap
Jeg lar den stå på benken litt (noen timer) etter jeg har matet den, før jeg setter den tilbake i kjøleskapet.
Hei!
Tenkte å lage starteren nå, men har kjøpt inn sammalt rug til dette – fungerer det å bruke??
OMG Dette var helt magisk!! Tusen hjertelig takk!
Forresten hadde jeg starteren over i et glass akkurat som det på bildet og mattet den. I dag da jeg våknet opp så hadde jeg starteren i en god del av benken! Glasset hadde nesten sprengt!
Fantastisk og praktisk oppskrift!
Så gøy! Morsomt med så mye futt! Da får du noen gode brød
Har pørvd å lage denne surdeigstarteren 3 ganger, men alltid rett før den skal være klar, så plutselig slutter den å vokse, å lukter neglelakkfjerner. Hva gjør jeg galt? Jeg følger ALT slavisk
Hei, da kan du bare mate den opp på nytt så tror jeg det blir futt i den
Jeg var veldig skeptisk etter dag 2 og den flytende konsistensen. Men jeg tenkte, du vet hva du gjør så jeg bare følger. Har en datter som ikke tåler gjær og bør holde seg unna hvete. Har laget egen surdeig på rug hittil, den trenger litt annen håndtering. Men som sagt, jeg stolte på deg og gjorde som du sa.
Du har en ny fan! Det ble så godt! Og brødet er helt nydelig.
Hei, så gøy å høre Nina. Når man først starter å bake med surdeig blir man bitt av basillen Det er jo så godt å lage brød, pannekaker og vafler med surdeig også:)
Er det 1 dl sammalt speltmel og 1 dl hvetemel eller skal man velge mellom disse?
SvareDu kan velge mellom disse – har korrigert Hilsen Thea BBB
Hei, jeg har setta andre gjør det men jeg har ikke testet selv:)
SvareHeisann! Jeg har ikke testet med bokhvetemel men jeg tror det skal gå helt fint:)
SvareHei!
Kan man bruke glutenfrie meltyper som havre?
Bør jeg holde meg til kun en meltype?
Hei! Du kan ikke veksle mellom ulike meltyper, det trives den ikke så godt med. Når det gjeler glutenfri surdeigsbakst bør du lage en egen starter på glutenfritt mel Hilsen Thea BBB
Hei, jeg har prøvd flere ganger med denne starteren, men den består ikke flytetesten når den skal være ferdig. Har fulgt oppskriften til punkt å prikke, 3 ganger… Hva gjør jeg?
SvareNår du skriver «dag 2 (etter ca 24 timer)», mener du da 24 timer etter oppstart med surdeigen eller 24 timer etter forrige steg?