Legg igjen en kommentar:
9 kommentarer
Hei! Min surdeigsstarter ble matet for ei uke siden, men jeg misforsto og tok vare på 2-3 sa istedenfor å bruke det. Så nå har surdeigen stått med vann over seg i flere dager og jeg tenkte ikke videre over det.
Kan jeg likevel bruke/redde den, eller er den død? Kan man i så fall bruke død surdeig i brød? Så kan jeg begynne på nytt? Eller må alt kastes?
SvareHei! Må man mate surdeigen og la den stå i 12 timer i forkant av hver baking? Eller kan man bruke den rett ut fra kjøleskap og mate den etterpå?
SvareHei! Du må la den stå og klargjøres litt. Den er ikke potent nok rett fra kjøleskapet. Akkurat hvor lenge kommer an på når du brukte den og matet den sist, men en grei tommelfingerregel er at den burde dobles i størrelse før du bruker den, eller du kan ta 1 ss av den og putte i et glass med vann, og da bør den flyte før du bruker den. Som regel trengs ikke 12 timer, men 2 – 3 timer kan være nok. Hilsen Thea BBB
SvareHvor ofte burde jeg mate surdeigen når jeg ikke baker med den? Er det f.eks. 1 gang i uken eller oftere? Og er det alltid 1 dl mel og 0,5 dl vann?
SvareHei Anna, akkurat hvor mye du må mate den med avhenger litt av hvor lenge den har stått uten mat. Du kan starte med det, og hvis det ikke blir nok futt i den tar du av 1 ss og mater den med en ny runde med 1 dl mel og 0,5 dl vann. Den kan trenger mer «ren mat» hvis det er lenge siden den har blitt matet eller brukt. Hilsen Thea BBB
SvareHvis man ikke baker brød en stund, hvor ofte burde man da mate surdeigen? Og går det an å bruke samme glass om igjen, eller må det være et nytt glass hver gang?
SvareHei Anna – det er lurt å mate starteren hver uke, men det går også bra hvis du gjør det sjeldnere. Men da må du kanskje beregne litt mer tid til å friske den opp (mate den opp) før du skal bruke de igjen. Det er lurt å ta nytt glass for at det ikke skal feste seg starter på sidene av glasset – det danner lettere grobunn for mugg. Hilsen Thea BBB
SvareHei! Jeg fikk en surdeigsstarter av en venninne, men lot den stå i romtemperatur ved en forglemmelse i 8 timer før jeg satte den i kjøleskapet. Den sto i kjøleskap før det. Kan jeg fremdeles bruke den eller er den ødelagt? Noe jeg må gjøre før jeg kan bruke den?
SvareDen kan du helt fint bruke. Du må mate den og la den stå på kjøkkenbenekn før du bruker den i bakst. Den skal være boblende og frisk – sjekk dette innlegget om hvordan du gjør den klar for baking: https://www.barebrabarnemat.no/stell-og-pleie-av-surdeigsstarter/
Svare