Svisker er tørkede plommer som inneholder mye fiber. Mange bruker dette for å regulere treg mage hos babyen. Det er også mulig å gi litt (1 – 2 ts) av saften som du bløtlegger sviskene i. Dette anbefaler vi kun dersom du bruker økologiske svisker.
Når kan du gi sviskemos?
Du kan også gi dette til barn fra tidligst 4 måneder. Merk at barn tidligst skal ha fast føde fra 4 måneder, men at man kan starte da dersom babyen kun får morsmelkerstatning. Morsmelkerstatning har også en tendens til å gi litt tregere mage hos baby.
Du må prioritere jernrike matvarer når du starter med fast føde, og svisker inneholder ikke mest jern, så denne anbefaler vi å eventuelt tilsette i grøt for mer fiber og smak eller å bruke dersom du opplever treg mage. Da må du røre inn morsmelkerstatning eller morsmelk i mosen. Her kan du lese mer om jern og jernrike matvarer.
Oppskrift
Passer fra du starter med fast føde, tidligst fra 4 måneder
Gir 1 glass/ to isterningsbrett med sviskemos som du kan fryse i terninger
Allergener: ingen
Ingredienser
150 gram økologiske svisker
Vann til bløtlegging
Slik gjør du
Det er lurt å bløtlegge sviskene for å gjøre de mykere slik at det blir enklere å mose de til en purè. Dette kan du gjøre i minimum 1 time, men også over natten. Hvis du lar de stå over natten er det lurt å sette de i kjøleskapet. Du kan også koke de i noen minutter hvis du har mindre tid, men å bløtlegge er mer skånsomt og bevarer mer av varmesensitive næringsstoffene i sviskene. Du trenger altså ikke å både bløtlegge og koke de – det har i teorien samme hensikt: å gjøre de mykere så det er enklere å mose de.
Når du bløtlegger fyller du en skål med vann og sviskene i så vannet dekker sviskene.
Etter at du har bløtlagt sviskene heller du av vannet i et glass. Hvis du ønsker å ta vare på det kan du helle det på et glass og oppbevare det i kjøleskapet i maks 2 dager.
Bruk er kjøkkenmaskin for å lage mos av sviskene. Hvis det er vanskelig å få kniven til å få tak i sviskene kan du ha oppi litt av vannet.
Fordel de i isterningsformer for å fryse det ned. Popp de gjerne ut av formen og ha det over på et større glass når de har blitt frosset. Denne porsjonen gir ca 18 terninger med mos. De er holdbare ca 2 dager i kjøleskap og ca 3 – 4 mnd i fryser.
Her kan du laste ned vår gratis babymatguide. Den er for deg som skal i gang med fast føde og lurer på akkurat hvilke matvarer du kan starte med.
Våre oppskrifter er laget for friske babyer og er ment som inspirasjon til hva du kan starte med når du skal i gang med fast føde. Vi jobber ut i fra Helsedirektoratets råd til barn. Husk at babyen din trenger næringstett mat og bør tilbys en variasjon av flere næringsrike råvarer. Hvis barnet ditt har spesielle behov, utfordringer, ikke vokser tilfredsstillende eller får en allergisk reaksjon, ta kontakt med lege/helsestasjon.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.