Legg igjen en kommentar:
5 kommentarer
Hei! Jeg har lyst til å lage sviskemos til min baby på 4 måneder. Skal blande litt i grøten grunnet hardere mage (etter anbefaling fra helsestasjon..) Men jeg stusser over setningen ovenfor: Merk at barn tidligst skal ha fast føde fra 4 mnd, men at man kan starte da dersom babyen kun får morsmelkerstatning.
Jeg ammer og gir ikke MME. Kan mosen bare gis når man gir MME?
Hilsen Kristina
Hei Kristina! Anbefalingen for når man skal starte med fast føde er slik: det anbefales å fullamme til 6 måneder hvis mor og barn trives med det. Så Helsedirektorates anbefaling er altså egentlig at man venter med fast føde til babyen din er 6 måneder.
Men, du kan starte tidligere hvis:
– barnet trenger mer mat (enn det puppen tilsynelatende klarer å gi)
– våkner hyppig
– ikke legger tilstrekkelig på seg
– virker veldig interessert i annen mat
– eller kun eller hovedsakelig får morsmelkerstatning
Da starter man altså mellom 4 – 6 måneder for man skal ikke gi noe annet før babyen er 4 måneder. Man knytter denne anbefalingen til morsmelkerstatning fordi ulike smaker er viktig for å forebygge kresenhet, og morsmelkerstatning kun har èn smak, i motsetning til morsmelk som endres og tar smak av mors kosthold.
Du kan altså starte før hvis baby er klar for det, men da anbefaler vi også å se etter tegnene på at babyen din er klar fast føde, og ikke kun alder. De finner du her: https://www.barebrabarnemat.no/er-babyen-klar-for-fast-fode/
Var det oppklarende for deg? Hilsen Thea, ernæringsrådgiver i BBB
SvareHei! Forstår jeg det riktig at man ikke tenger å koke økologiske svisker i det hele tatt? Kun legge i bløtt og deretter mose og gi til barnet, uten at dem er kokt?
SvareStemmer – du trenger ikke å koke disse. Svisker kan jo også spises tørket – så kokingen eller bløtleggingen er kun for å gjøre de mykere så det blir lettere å mose de så man får tilpasset konsistens til baby. SÅ hvis du bløtlegger å får most da etter det, trenger du ikke koke de. Koking kan du eventuelt gjøre hvis du har dårlig tid eller de er veldig tørre – men bløtlegging er bedre fordi det bevarer flere av næringsstoffene