Surkål er en fermentert matrett, som er kjent for sine helsefordeler ved at den tilfører gode bakterier til tarmen.
Det er mulig å kjøpe ferdig fermentert surkål i noen dagligvarebutikker, lokale kolonialer eller helsekostbutikker. Hvis du kjøper ferdig fermentert, vær oppmerksom på at noen av produktene er pasteurisert. Da står produktet ofte i tørrvarehyllen. Dersom produktet ikke er pasteurisert, men rått, står det kjølig.
Forskjellen er at pasteuriseringen dreper det gode bakteriene etter at de har gjort jobben med å fermentert kålen, så du vil da ikke få tilført levende bakterier. Men i begge produktene vil det fortsatt være organiske syrer, som overlever pasteuriseringen og som også er nyttige for fordøyelsen vår. Men, hvis du vil ha en kål som tilfører de levende gode bakteriene må du altså kjøpe en rå, upasteurisert kål, eller lage den selv – for du pasteuriserer jo ikke den du lager hjemme selv.
Lurer du på hvordan du enkelt kan lage det selv?
Her får du en enkel oppskrift. Den er aget med ingefær og gurkemeie som tilfører nyttige bitterstoffer som også er bra for fordøyelsen vår. Hvis du vil ha en mildere kål kan du lage uten disse krydderne. Du får også vite hvordan du kan servere surkål, hvordan du bør lagre surkålen og når du kan gi den til babyen.
Oppskrift
Passer fra 10 måneder (du kan gi bittelitt surkålsaft fra 6 – 7 mnd)
Gir et stort glass med kål
Allergener: ingen
Ingredienser
- 1 kålhode
- 5 gulrøtter
- 1 ss gurkemeie
- 3-4 cm ingefær
- 1 ss mineralsalt
Sånn gjør du
Begynn med kålen. Ta av noen blader av kålen som du lar være hele, disse skal spares til slutt.
Del kålen i fire på langs. Først i to, så deler du hver halvpart i to.
Bruk en kniv og skjær vekk stilken som er lett tilgjengelig når du har delt kålen på denne måten.
Du kan bruke et rivjern, en kjøkkenmaskin eller en stor kniv når du skal kutte kålen. Det er ingen fasit på akkurat hvor store bitene skal være.
Når du har kuttet kålen har du den over i en stor bolle og strør over 1 ss salt.
Bland saltet lett inn og la dette stå i 10-15 minutter (du kan også begynne å kna med en gang).
Bruk hendene og kna og klem kålen til den slipper væsken. Ca 10-15 minutter, men det kommer litt an på kålen.
Når du kan klemme væske ut av kålen er den ferdig.
Skrell gulrøttene og riv dem på det rivjern.
Bland dem inn i kålen etter at kålen er ferdig knadd.
Hvis du vil ha i ingefær og gurkemeie: skrell og riv ingefær på den fineste delen av rivjernet. Du kan også finhakke ingefæren, dette er smak og behag. Bland den inn i kålen, og bland kål, gulrøtter og ingefær godt sammen. Strø over 1 ss gurkemeiepulver. Nå kan du godt blande inn gurkemeien med en skje, siden den setter mye farge på hendene.
Slik fermenterer du kålen
Ha kålen over i et glass og dytt kålen godt sammen med knyttneven.
Legg over kålbladet du har spart på og dekk kålen med dette. Sett oppi et glass som du fyller med vann som vekt. Dekk beholderen med klede og en strikk.
La dette stå i romtemperatur i ca 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble er den klar.
Slik lagrer du fermentert kål
Når kålen er ferdig fermentert kan du ha den over i gamle syltetøyglass eller andre glassbeholdere med tett lokk.
La gjerne kålen stå noen måneder før du spiser den, den blir bare bedre med litt modning.
Lagre den ferdig kålen i kjøleskap, kjølerom eller kjølig kjeller.
Slik bruker du fermentert kål
Ha en skje fermentert surkål til brødmaten, til middagen eller som tilbehør til annen mat. Det passer også fint til julemat!
Når kan du servere surkål til barn?
Barn fra ca 6-7 måneder kan smake ca 1/4 teskje med saften av fermentert kål til måltider. Dette kan bidra me nyttige stoffer som styrker fordøyelsen og gjør det lettere å fordøye annen mat.
Du kan begynne å gi små biter av den fermenterte kålen fra 10 måneder.
Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.
Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.