Når bør babyen din begynne å drikke vann? Her får du vite når og hvordan!

Når bør babyen din begynne å drikke vann? Her får du vite når og hvordan!

Når skal jeg starte med vann å drikke til babyen min? Hvordan skal jeg gi babyen min vann? Hva med om sommeren, når det er ekstra varmt?

Alt du lurer på om vann til babyen din får du svar på i denne posten.

 

Babyer som fullammes

Den første melken som kommer når du ammer inneholder mye vann og melkesukker, noe som gjør morsmelk (mm) til en effektiv tørstedrikk. Etterhvert kommer det en fetere melk som metter mer. Babyen vil derfor drikke mindre og hyppigere når det er varmt eller ved økt væskebehov. Fullammer du og lar babyen få amme etter tegn til behov, regulerer babyen selv både tørst og sult. Du trenger derfor ikke gi vann til en baby som fullammes, selv om det er varmt. Visste du at mm inneholder hele 88% vann? 

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppgir at vann til brysternærte babyer før 6 måneder kan øke risikoen for diaré og underernæring. Vann fyller raskt opp babyens lille magesekk og gjør at babyen ammer mindre eller slipper puppen tidligere. Vann fremfor pupp vil også gjøre at melkeproduksjonen faller. Produksjonen følger etterspørselen og kroppen vil produsere mer eller mindre melk avhengig av etterspørselen. Unngå derfor å gi fullammede barn ekstra vann, men la de amme ofte. 

Oppskrifter på SUNNERE IS til barna

22 oppskrifter på naturlig søte iskremer, 14 deilige smoothier, iskaffe og hjemmelaget granola - i forhåndssalg nå!

Hidden Content

Babyer som får morsmelkerstatning 

Babyer som får morsmelkerstatning (mme) trenger i utgangspunktet heller ikke vann før de begynner med fast føde. 

Sammensetningen i mme er ikke den samme som i mm, noe som gjør at forstoppelse er vanligere hos barn som får mme. Ved treg mage eller forstoppelse vil man også ha et økt væskebehov. 

Men babyen bør vel få i seg noe væske?

Friske babyer som får pupp eller mme regulerer væskeinntaket sitt helt fint selv.

Det er ikke anbefalt å gi barnet annet å drikke enn mm og/eller mme og vann det første leveåret. Grunnen til dette er fortsatt at væskebehovet blir dekket via mm/mme og at det fyller opp de små magesekkene, og fortrenger annen næringsrik mat.

Unngå å gi babyen vann tilsatt smak eller søtt for å få i babyen væske (så lenge de er friske). Babyjuice som finnes på markedet bør ikke gis til små barn og ikke et bra alternativt til vann. Denne inneholder mye fruktsukker, er uheldig for tenner og fortrenger plassen til annen mat som inneholder viktige næringsstoffer.

Vann og fast føde

Når babyen din begynner med fast føde kan du tilby vann til måltidene. Dette gjelder altså fortrinnsvis fra 6 mnd som er den nasjonale anbefalingen for når man skal starte med fast føde (med mindre man kan gir barnet mme, da anbefales det å starte med fast føde fra 4 mnd). Før 6 mnd bør du ikke tilby så mye vann, eventuelt bare som en liten smaksprøve.

Det er ikke sikkert babyen drikker så mye, men det gjør ingenting så lenge barnet ellers drikker tilstrekkelig med mm eller mme gjennom døgnet. Mm og mme skal hovedsakelig være det baret drikker hele det første leveåret.

En god regel er å tilby vann til måltider men respekter hvis babyen din ikke er interessert enda, det er helt normalt. Stort vanninntak vil som nevnt raskt fylle opp de små magene og gå på bekostning av annen næringsrik mat, så det er helt greit at de ikke drikker så mye i starten. Det tyder også på at tørsten er slukket, enten via morsmelk eller mme.

I tillegg skal de også lære seg å drikke vann og bli kjent med vannets konsistens og smak, så vi foreldre må utvise tålmodighet også her.

Frem til babyen din er ca 8 mnd kan du tilby mm eller mme både før og etter måltidet med fast føde som å sikre at både tørst og sult er mettet. Hvis det er behov for det kan du også fortsette lenger med det.

 

Hvordan tilbyr jeg vann til babyen min?

Du kan servere vann på en tåteflaske, en annen drikkeflaske som de kan helle eller suge fra eller fra et lite glass som du hjelper de med å drikke av.

 

Hvor mye vann bør babyen min drikke?

Det er som nevnt ikke et mål at de minste babyene skal drikke mye vann siden dette raskt fyller opp de små magene og fortrenger plassen til annen mer næringsrik mat og drikke. La derfor barnet få tilbudet til måltidene, og regulere inntaket av vann selv.

 

Må jeg koke drikkevannet?

Hovedregelen er at man anser drikkevannet i Norge for å være trygt, og at man ikke trenger å koke det når man skal tilby det til barn ved siden av fast føde, altså fra 6 måneder. Unntaket er hvis vannforsyningen din kommer fra et anlegg hvor kvaliteten kan være varierende. Man bør derfor gjøre sine egne vurderinger basert på lokalkunnskap om kommunale/private anlegg i distriktet. Dette kan f eks gjelde hvis man har vannforsyning fra små vannverk eller brønnvann.

NB: Man bør alltid koke vann til morsmelkerstatning, det er spesielt viktig når barnet er under 6 måneder.

 

Alle våre innlegg er skrevet for friske babyer. Hvis du syntes babyen din drikker for lite bør du ta kontakt med helsesykepleier eller fastlegen for å få en vurdering

Skal du i gang med fast føde til babyen din? Last ned vår gratis babymatguide for å få vite hva du kan starte med!

 

Husk å følge Bare Bra Barnemat på Facebook her.

Følg Bare Bra Barnemat daglig på Instagram her.

 

 

Kilder

Almroth S, Bidinger PD. No need for water supplementation for exclusively breast-fed infants under hot and arid conditions. Trans R Soc Trop Med Hyg. 1990;84:602-604. [This study took place in India at temperatures from 35-40°C and relative humidity of 10-35%.]

Almroth SG. Water requirements of breast-fed infants in a hot climate. Am J Clin Nutr. 1978 Jul;31(7):1154-7. [This study took place in Jamaica, at an average outdoor temperature of 27.6°C.]

Sachdev HP, Krishna J, Puri RK, Satyanarayana L, Kumar S. Water supplementation in exclusively breastfed infants during summer in the tropics. Lancet. 1991 Apr 20; 337(8747): 929-33. [This study took place in the tropics at temperatures from 34-41°C and relative humidity of 9-60%.]

http://www.who.int/features/qa/breastfeeding/en/

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/241/Mat-for-spedbarn-IS-1047.pdf

Om forfatteren Bare Bra Barnemat

Ernæringsekspertene i Bare Bra Barnemat hjelper deg med å bli trygg på å lage barnematen selv. Her finner du artikler, oppskrifter og faglige oppdateringer. Vil du ha mer? Du finner oss i Barnematfabrikken, Norges største online barnematportal for deg som vil lage barnematen selv.

Legg igjen en kommentar:

Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?
Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler

Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å bestille time og lese våre artikler. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler. Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å sende artikler og tips direkte til deg ved spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.